Home / Doorbraaktraject

Uniek de-escalatietraject

Het Doorbraaktraject is in het leven geroepen door Het Vierde Huis in reactie op de wens van zowel woningcorporaties als huurders om een alternatieve aanpak te bieden onder een andere naam, omdat “Laatste Kans” niet altijd van toepassing bleek te zijn.

Het Doorbraaktraject kan worden toegepast in situaties waarbij er overlast is tussen twee huurders, maar de zaak bevindt zich nog niet in het stadium waarin een ontruimingsprocedure kan worden gestart. Er zijn wederzijdse klachten, maar het dossier bij de woningcorporatie is niet voldoende om juridische stappen te ondernemen, of het is niet duidelijk welke partij de overlast veroorzaakt. De zaak vergt veel tijd en energie van de woningcorporatie en andere betrokken partijen, en er is weinig hoop op verandering in de situatie of zelfs vrees voor escalatie.

Hoe wij te werk gaan

Eén van beide partijen krijgt van de corporatie een eenmalig aanbod om te verhuizen naar een passende woning, hierbij mag geen wooncarrière worden gemaakt. Er worden afspraken worden gemaakt met de huurder om het wonen harmonieus te laten verlopen en ervoor te zorgen dat de bewoner na afloop van de overeenkomst zonder verdere (voorziene) problemen kan blijven wonen. Als onafhankelijke instantie zien we toe op de naleving van de afspraken tussen de huurder en andere betrokken partijen gedurende dit traject.

De nieuwe woning wordt aanvankelijk voor twee jaar verhuurd onder een tijdelijke huurovereenkomst. Bij een positief verloop wordt deze overeenkomst omgezet naar onbepaalde tijd.

Wanneer gebruik je het Doorbraaktraject?

  • Slepende zaken waar de veroorzaker niet duidelijk kan worden vastgesteld.
  • Burenconflict met actie – reactie over en weer
  • Situatie waarbij verplaatsing van een van de partijen uitkomst biedt
  • Als alternatief voor juridische stappen

Waarom kiezen voor het Doorbraaktraject?

  • Doorbreekt een slepende kwestie;
  • De-escalatie van de situatie.
  • Geeft inzicht in de rol van klager en beklaagde;
  • Het bespaart woningcorporaties tijd en kosten;

Meer weten?

Wij helpen je graag verder!

Jachonja van der Poel