Home / 2021; het jaar van Het Vierde Huis

11 februari 2022

2021; het jaar van Het Vierde Huis

Aan het begin van het nieuwe jaar kijken we altijd vooruit naar de kansen en uitdagingen die voor ons liggen en de doelen die we met elkaar willen bereiken. Voor mij is dit ook een moment om achterom te kijken en stil te staan bij de mijlpalen van het afgelopen jaar, de successen die we samen hebben behaald en ook misschien de teleurstellingen die we hebben gedeeld.

Zonder twijfel was de coronacrisis het meest besproken onderwerp in 2021. Ook bij Het Vierde Huis hebben we de gevolgen hiervan ondervonden. Ik heb enorm veel bewondering voor de flexibiliteit en het enthousiasme waarmee het team van Het Vierde Huis zich hard heeft gemaakt om in deze ongewone tijd het dagelijkse werk gewoon door te kunnen laten gaan. Om je een indruk te geven: wij hebben in het afgelopen jaar maar liefst 4.662 gesprekken gevoerd met mensen die advies wilden over urgentie en 2.238 aanvragen in behandeling genomen. Dat is niet verbazingwekkend in een jaar waarin de kranten vol stonden met verhalen over schrijnende woonsituaties, waarvan iedereen wel een voorbeeld kent. Alle aandacht vanuit de media betekende ook veel aandacht en vragen van journalisten aan ons adres. Hierdoor realiseerde ik me des te meer hoe belangrijk de maatschappelijk rol van Het Vierde Huis is.

De woningmarkt staat zwaar onder druk, woningzoekenden willen snel een passend huis. Zeker als er sprake is van een ingewikkelde situatie. Wanneer er sprake is van een mogelijke voorrang, dan kan de aanvraag en toekenning niet snel genoeg gebeuren. Gemeenten kennen het spanningsveld tussen snelheid en foutgevoeligheid, en staan onder druk om een voorrangsaanvraag binnen de wettelijke termijn van 8 weken af te handelen. Ons team handelt deze aanvragen doorgaans binnen 4 weken af. Wij begrijpen als geen ander dat juist in ingewikkelde situaties snel handelen belangrijk is. Wanneer gemeenten te maken hebben met complexe situaties waar extra veel aandacht voor is, dan zijn wij altijd snel beschikbaar voor overleg en advies. En dat wordt door klanten erg gewaardeerd.

Een mooie blijk van vertrouwen van onze klanten in Het Vierde Huis en onze dienstverlening is het feit dat alle 32 gemeenten, waaronder Utrecht en Almere, de samenwerking voortzetten. Ook nieuwe gemeenten, waaronder Amersfoort, kozen voor Het Vierde Huis als samenwerkingspartner. Daar zijn wij trots op!

Ook in het nieuwe jaar groeit Het Vierde Huis verder. We verwachten meer gemeenten te kunnen ondersteunen met processen van voorrang- en urgentiedienstverlening. Daarom zoeken we nieuwe collega’s om ons geweldige team te versterken. Ben je nieuwsgierig geworden? Houd dan onze vacatures in de gaten. Wellicht spreek ik je binnenkort!

Hilmar Giesen
giesen@hetvierdehuis.nl

Meer weten?

Wij helpen je graag verder!

Jachonja van der Poel