Home / Urgentieproces Amersfoort: duidelijk, snel en transparant

15 juni 2021

Urgentieproces Amersfoort: duidelijk, snel en transparant

Het vinden van een woning is niet voor elke woningzoekende in gemeente Amersfoort gesneden koek; de woningmarkt zit muurvast en voor woningzoekenden kan wet- en regelgeving complex zijn. Zo is de gemiddelde wachttijd in de gemeente Amersfoort opgelopen tot 8 tot 9 jaar, waarbij de helft van het woningaanbod onder ‘urgente’ woningzoekenden wordt verdeeld. De gemeente Amersfoort wil dan ook dat het proces van woonruimteverdeling duidelijk, snel en transparant verloopt. Een onderdeel daarvan is het urgentieproces. Het Vierde Huis is daarom door de gemeente Amersfoort gevraagd om een duidelijk, snel en transparant urgentieproces in te richten en uit te voeren in samenwerking met alle betrokken partijen.  

Hoe ondersteun je dertien uiteenlopende doelgroepen die voorrang kunnen krijgen op een woning? 

De gemeente Amersfoort vond de oplossing bij Het Vierde Huis. Deze biedt één centrale ingang voor het behandelen van álle typen urgentieaanvragen. Het begint met de essentiële rol als centraal aanspreekpunt voor woningzoekenden en hun begeleiders om te bepalen hoe een aanvraag kan worden ingediend én of de aanvraag kansrijk is of niet.  

De kracht van persoonlijk advies  

Het Vierde Huis heeft daar enkele jaren geleden de Kansadviesgesprekken voor bedacht. Deze persoonlijke benadering helpt aanvragers om vanaf het begin duidelijkheid te krijgen over wat ze kunnen verwachten als ze een aanvraag indienen. Ongeacht om welke reden iemand een aanvraag indient, de urgentiecommissie van Het Vierde Huis behandelt de aanvraag.  

Over het Vierde Huis 

Het Vierde Huis werkt namens vele gemeenten in Nederland en behandelt jaarlijks meer dan 2.300 aanvragen van woningzoekenden die met spoed een woning zoeken. Het Vierde Huis ondersteunt de gemeenten bij het opzetten van de diverse urgentieregelingen, zowel op beleid als in de procesvoering. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat het duidelijk en transparant verloopt.

Meer weten?

Wij helpen je graag verder!

Jachonja van der Poel